Diverso gaat op truffeljacht in Italië!

Dit najaar (19 t/m 22 oktober) gaan we naar Italië om truffels te zoeken. We gaan je uitleggen waarom. 

Tijdens onze vakantie bij B&B Borgo Vallone ontmoeten we de B&B gastheer en gastvrouw Ed & Natasja. Zij wonen al 10 jaar in Piëmonte vlakbij San Giorgio Scarampi/Olmo Gentile.
Diverso gaat op truffeljacht in Italië! | Restaurant Diverso

Ed & Natasja hebben een idyllische plek gecreëerd door zelf heel hard te werken om hun droom te verwezenlijken. Tijdens de gesprekjes en verdere kennismaking deelden we veel van onze passie: Italië. Ed & Natasja wisten ons veel te vertellen over de truffeljacht en maakten ons nieuwsgierig. 

 
Nu enkele maanden later, komt het steeds dichter bij. We gaan het avontuur aan. Samen met een truffelboer, truffelhond de bossen in om truffels te gaan zoeken.  Omdat we het heel leuk vinden om voor onze gasten op pad te gaan en verser dan vers goede producten te selecteren voor de truffelavonden bij Restaurant Diverso in Nederweert. Ook om je nog eens terug te laten dromen over die mooie vakantie in Italië deze zomer. 
 
Voor de lezer die minder bekend is met de truffel, vind je hieronder een korte uitleg
 

Truffels in Piëmonte

De Romeinen prezen de truffels om hun lustopwekkende eigenschappen - vandaag gebruiken koks over de hele wereld ze om hun krachtige smaak en om een vleugje klasse aan hun gerechten toe te voegen. 
 
De beroemdste truffel, de witte, komt uit de regio Piëmonte in Italië, in de buurt van de stad Alba. Elk najaar worden de wratachtige traktaties tussen de wortels van eiken, hazelaars, populieren en beuken vandaan geplukt en op de truffelmarkten en tijdens het Internationaal Festival van de Witte Truffel in Alba verkocht.
 
Er komen steeds meer truffelliefhebbers in de herfstmaanden naar Piëmonte om in een intiemere en minder gecommercialiseerde sfeer alle aspecten van de truffel te beleven. Dit is de ideale plek en tijd om truffels te proeven, te kopen en zelfs... te zoeken. 
 

Truffelzoekers

De serieuze trifolau ofwel truffelzoeker kan vrijwel het hele jaar door truffels zoeken, te beginnen in de periode van januari tot maart met de donkere wintertruffels en van maart tot april met de licht getinte truffel of bianchetto waarvan amateurs vaak ten onrechte denken dat het de duurdere, hoog gewaardeerde witte truffel is. Vervolgens wordt van juni tot november de meer voorkomende zwarte of zomertruffel aangetroffen gevonden en ten slotte kan in september de eerste van de vermaarde tartufo bianco of witte truffel worden gevonden. 
 
Truffelzoekers houden hun vondsten en vindplaatsen van truffels zoveel mogelijk geheim en gaan bij voorkeur 's nachts op truffeljacht maar afgezien van deze geheimhouding wordt gezegd dat de geur van de truffel 's nachts sterker is en dat ze daarom gemakkelijker door truffelhonden te vinden zijn. 
 
Oorspronkelijk werden truffels gezocht met zeugen omdat men dacht dat de geur van de truffels leek op die van het feromoon van mannelijke varkens ofwel beren. Helaas zijn ook varkens verzot op truffels en bereikten veel truffels de keuken nooit! Zoals een truffelzoeker ooit opmerkte: "Het is een stuk makkelijker om een hond achter in de auto te krijgen". 
 
We houden je op de hoogte!

Comments

There are no comments

Post a comment