Koken met Johnny (deel 1) - Hoe maak je thuis gemakkelijk pastadeeg?

Zelf pasta maken is hartstikke leuk en lekker. Het hoeft niet lang te duren; met een beetje oefening heb je binnen 30 minuten een heerlijke pasta panklaar. Alle verschillende pasta hebben min of meer hetzelfde basisrecept voor de pastadeeg (een enkele uitzondering als gnocchi daar gelaten). Daarom richten we ons vandaag op het maken van de pastadeeg (met een beetje oefening duurt dit geen 10 minuten).
 
 
 
Koken met Johnny (deel 1) - Hoe maak je thuis gemakkelijk pastadeeg? | Restaurant Diverso

Buongiorno amici di Diverso!

 

koken met johnnyIn ons vorige artikel hebben we het gehad over de opmerkelijke herkomst en geschiedenis van pasta. Het leek ons een leuk idee om naar aanleiding van dit vorige artikel, eens uit te leggen hoe je zelf, thuis, gemakkelijk pastadeeg kunt maken. En wie kan dit bij ons beter uitleggen dan onze chefkok John:

 

Zelf pasta maken is hartstikke leuk en lekker. Het hoeft niet lang te duren; met een beetje oefening heb je binnen 30 minuten een heerlijke pasta panklaar.

 

Alle verschillende pasta hebben min of meer hetzelfde basisrecept voor de pastadeeg (een enkele uitzondering als gnocchi daar gelaten). Daarom richten we ons vandaag op het maken van de pastadeeg (met een beetje oefening duurt dit geen 10 minuten).

 

Voor het maken van pastadeeg geldt een stelregel dat voor ongeveer iedere 100 gram bloem je 1 ei gebruikt, deze hoeveelheid is genoeg voor een portie voor één persoon (al hangt dit laatste natuurlijk ook af van hoeveel honger je hebt ;) ). Het kan zijn dat je ietsje meer bloem nodig hebt, dit is afhankelijk van hoe groot het ei is.

 

Voor de bloem kun je gebruik maken van gewone bloem, waarmee je het deeg licht, goed van structuur en makkelijk hanteerbaar maakt.

 

Laten we beginnen en een portie maken voor 3 personen:

 

Ingrediënten voor pastadeeg:

 

* 300 g bloem

* 3 grote eieren (60 g)

* 30 ml olijfolie 

* Zout

 

Bereidingswijze van pastadeeg:

 

1. Leg de bloem in een bergje op een werkblad of doe het in een grote kom en maak een kuiltje in het midden van het bergje bloem.

 

2. Breek de eieren in het kuiltje, voeg de olie en een flinke snuf zout toe. Vermeng, in het kuiltje, met een vork de eieren en de olie en een beetje van de bloem, totdat het een stroperige massa is.

 

pastakom

 

3. Meng geleidelijk de bloem door het eimengsel en werk hierbij vanuit het midden. Houd met je andere hand de bloem op z'n plaats; zo voorkom je dat er ei wegloopt.

 

4. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Keer het deeg regelmatig om. Het deeg moet zacht en soepel zijn, maar tegelijkertijd droog aanvoelen. Als het plakt, kan je nog wat extra bloem toevoegen.

 

deeg kneden

 

5. Om een glad en elastisch deeg te krijgen met een licht glanzende buitenkant, moet je ongeveer 6 min. kneden. Blijf niet te lang doorkneden anders blijft het deeg aan je handen plakken.  Leg het deeg onder een theedoek. Laat het 30 min. rusten.

 

pasta snijden

 

Het vervolgens geven van de uiteindelijke vorm kan zowel met de hand als met een pastamachine.

 

Wanneer er vragen of opmerkingen zijn, laat dan hieronder een reactie achter!

 

Buona fortuna e buona appetitt!

 

John Beijes

Mede-eigenaar/Chefkok Restaurant Diverso